Glycemic Index & Diabetes

Indeks glisemia (GI) ialah satu ukuran secepat mana aras glukosa darah (i.e., gula darah) meningkat selepas memakan makanan tertentu. Glukosa (piawai yang ditetapkan) mempunyai indeks glisemia 100. Kesan setiap makanan terhadap aras glukosa darah berbeza-beza. Indeks glisemia menganggarkan sebanyak mana setiap gram karbohidrat tersedia (jumlah karbohidrat ditolak serat) dalam makanan menaikkan aras glukosa darah selepas memakannya, dibandingkan dengan pemakanan glukosa tulen.

SEMAKIN rendah Indeks glisemia, SEMAKIN BAGUS untuk dimakan.

Low-Glycemic-Index-Diet(ref : http://www.diabetesselfcaring.com/glycemic-index-and-diabetes/)

Pesakit Diabetes, wajib tahu bacaan Indeks glisemia setiap makanan yang diambil. Seboleh-bolehnya ambil makanan mempunyai Indeks dibawah 55.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started